mandag

BEDSTEMORS KLEJNER

Vi kommer ikke uden om det. Julen rykker nærmere og vi begynder så småt at fundere over, hvad der skal omfattes af vores hel egen jul og hvad vi skal ha' at byde på i år.

Julesmåkager er uundgåelige, traditionelle og/eller nye tiltag.

Til julen hører jo altså klejner, allerede her passerer gode gamle julefilm, som "Jul i Købmandsgården"  og "Nøddebo Præstegård", revue.

Mangfoldige klejneopskrifter fra helt gammel og nyere tid står til rådighed. Her er valgt en gammel opskrift fra Tørsleffs Den Blå Bagebog, bedstemors klejner. Der bliver ca. 250 stk. af portionen.

Foto : Sydsjællands Museum

BEDSTEMORS KLEJNER

dej

3 hele æg
250 g smeltet smør
250 g sukker
3 spsk. piskefløde
revet skal af 1 citron
1/2 dl cognac
ca. 750 g hvedemel
1/4 tsk. hjortetaksalt

Æggene røres med sukkeret til det ikke knaser mere. Smeltet, afkølet smør røres i. Fløde, citronskal og cognac tilsættes. Halvdelen af melet sigtes sammen med hjortetaksaltet og røres i lidt efter lidt. Derefter tilsættes yderligere mel til dejen er blank og fast. Den stilles koldt, udrulles på melstrøet bord og skæres med klejnesporen i 5 cm brede strimler. Strimlerne skæres igen i spidse firkanter, der ridses i midten og vrides til klejner.
Klejnerne sættes på fade og står koldt. Olien eller palminen varmes i en tykbundet gryde til 180 grader. Det skal syde om en tændstik. Klejnerne koges hurtigt heri, 3-4 stykker ad gangen, tages op og lægges på fedtsugende papir. Når de er helt kolde, lægges de i kagedåser.

Spise med Mormor

Noget om Mad

Mormors Juleopskrifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.