torsdag

SVESKESTANG

Lækker gammeldags sveskestang, serveret lun til kaffen, er et godt bageprojekt en søndag eftermiddag, når familien er samlet.

Færdig sveskemos kan anvendes i stedet for at koge mosen selv. Det sparer en masse tid og resultatet bliver fuldt så godt. Og ekstra godt bliver bagværket, glaseret med appelsinglasur og drysset med grofthakkede mandler.

Opskrift : Lilian Kaufmann 1972

Foto : Det Kgl. Bibliotek

SVESKESTANG

dej

250 mel
1 3/4 dl mælk
75 g smør eller margarine
80 g melis
1/2 tsk. salt
1 tsk. stødt kardemomme
1 æg
25 g gær

sveskemos

125 g svesker
2 1/2 dl vand
125 g melis
skal af 1/2 citron

eller færdig sveskemos ca. 3 dl

pensling

1 sammenpisket æg

Til dejen lunes mælken, smørret smeltes og kommes i mælken. De tørre dele blandes sammen og i midten laves en fordybning. Smuldr gæren ud i denne fordybning og hæld den lune mælkeblanding over. Rør let med en gaffel så gæren opløses. Pisk ægget sammen og kom det ned i gærvæden. Dejen æltes sammen til den er blank og smidig. Stilles til hævning på et ikke for varmt sted i en times tid.

Til sveskemosen står sveskerne i blød i mindst 2 timer. De kan med fordel lægges i blød aftenen før eller tidligt om morgenen. Kom citronskallen i vandet og kog den mør over svag varme (15 - 25 minutter). Tag sveskerne op af kogevandet, purér dem gennem en sigte og smag mosen til med sukkeret, medens den er varm. Lad mosen blive kold.

Rul dejen ud i bagepladens længde og 15 cm i bredden. Anbring sveskemosen ned langs midten og fold først den ene dejside, så den anden godt og vel halvt ind over midten. Lim eventuelt den øverste dejkant fast med sammenpisket æg. Lad stangen hvile 5 minutter og pensl den så med sammenpisket æg over det hele.

Bages i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter.
Stangen køler af på en bagerist. Glassér med appelsinglasur og drys med grofthakkede mandler.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.