onsdag

GAMMELDAGS LYØ-ÆBLEKAGE

På Lyø har man i generationer, blandt øens husmødre fremstillet en særlig form for æblekage af rå æbler og revet franskbrød. Hver husmoder har haft sin egen facon at lave æblekagen på og den dag i dag er der stadig ældre husmødre på øen, der fremstiller gammeldags Lyø-æblekage, som de altid har fremstillet den.

Lyø-æblekage er en ældgammel egnsret fra Lyø og her er den blevet serveret ved festlige lejligheder siden 1800 tallet.

Med aner i Lyøs muld, er det en glæde at kunne præsentere denne gamle egnsret fra Lyø.


GAMMELDAGS LYØ-ÆBLEKAGE

250 g daggammelt, skorpefrit franskbrød
125 g mgr. eller smør
250 g sukker (melis, lys farin eller rørsukker)
2 tsk. kanel eller vaniliesukker (kan udelades)
5-6 æbler

Flødeskum, rigeligt af den

Riv franskbrødet på et rivejern. Smelt smør eller mgr. og bland det med brødet. Bland sukker med kanel eller vanilie. Skræl æblerne og skær dem i helt tynde skiver.
Læg bagepapir i et fad eller en form. Læg et lag brødblanding, æbler og sukkerblanding i lagvis. Begynd og slut med brødblanding. Pres det hele godt sammen.
Æblekagen bages i ovnen til den er gylden ved 150 grader i 1 1/2 - 2 timer. Det afhænger af størrelsen.
Lad æblekagen stå til næste dag, så er den nemmere at få ud af formen.

Når den er færdig, har den godt af at stå natten over i formen, fordi den ellers er svær at få ud.

Super til en god kop kaffe.

Spise med Mormor

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.