fredag

GAMMELDAGS GROVBRØD

Sommeren begynder om kort tid så småt at gå på hæld, efteråret sniger sig langsomt ind og hvis vi hører til de heldige, der har fyldt skønne bær og sommer på glas til vidunderlige syltetøjer og marmelader, er et gammeldags grovbrød vidunderligt at ha' i ovnen. Familien vil elske det.

Grovbrød med smør og syltetøj, kaffe eller te i koppen og hygge inden døre. Vi bager gammeldags grovbrød og nyder det i fulde drag.

Opskriften er fra Tørsleffs Den Blå Bagebog, der udkom første gang i 1939 og siden er genoptrykt i over 50 eksemplarer.
 


GAMMELDAGS GROVBRØD

dej

50 g knækkede hvedekerner
50 g hørfrø
50 g sesamfrø
1 1/2 dl kogende vand
25 g gær
1/2 dl lunkent vand
1 1/2 dl yoghurt naturel
2 spsk. olie
1 tsk. salt
125 g fuldkornshvedemel
ca. 400 g hvedemel

pensling

vand

Hvedekerner, sesamfrø og hørfrø overhældes med det kogende vand. Afkøles til det er lunkent og tilsættes gæren, der er udrørt i lunkent vand. Yoghurt, olie og salt kommes i. Fuldkornsmelet røres i. Hvedemel æltes i lidt efter lidt til dejen er blank og smidig. Hæver ca. 1 time.
Dejen æltes let igennem og formes til et brød, der lægges i en smurt 2 liters form. Efterhæves ca. 30 minutter, pensles med vand og ridses.

Bages i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 40 minutter.

Så er der blot at sætte sig om bordet med familien, skære brødet i smukke skiver, sætte smør, ost og marmelade frem sammen med en kande nylavet kaffe eller te.

Spise med Mormor

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.