mandag

SPANDAUERE

Lækre morgenbrød i form af spandauere, fremstillet af rigtig wienerbrød med indrullet smør og fyldt med kagecreme eller hindbærsyltetøj, er luksus og en søndag morgen værdig. Til trods for sit fremartede navn er spandauere pæredanske.

Wienerbrød er desværre ikke nemt at lave, som når den skal være helt rigtig. Det kræver mange udrulninger og er man uheldig, der går hul på et af dejlagene, vil smørret blande sig i dejen i stedet for at ligge mellem dejlagene. Så står man faktisk med en portion luksus bolledej i stedet for den fine bladede wienerbrødsdej.

Øvelse gør som bekendt mester, så her er opskriften på en portion wienerbrødsdej til spandauere. Der bliver 16 - 18 stk. af portionen.

Opskriften er af Kirsten Hüttemeier fra 1952


SPANDAUERE

300 g mel
25 g gær
3 spsk. sukker
1 æg
ca. 1 1/4 dl mælk

til indrulning

150 g smør eller margarine

creme

2 æggeblommer
2 spsk. sukker
vanilie
2 top tsk. mel
2 1/2 dl mælk

pynt

glasur af flormelis og vand
mandelflager

Sigt melet, smuldr gæren ud i små stykker, tilsæt sukker, det sammenpiskede æg og saml dejen med mælken. Kom mælken i lidt efter lidt, da dejen ikke må være for blød, men gerne ret sejg. Ælt dejen godt, den virker meget elastisk og når den er æltet godt, rulles den ud til en aflang plade, på størrelse med et almindeligt spækkebræt og endelig ikke for tyndt. Nu skal smørret eller margarinen rulles ind og fedtstoffet må være meget koldt, men ikke stenhårdt, så det går gennem dejen.
Tag smørret eller margarinen og skær det ud i tynde skiver, som lægges tæt, side om side på halvdelen af dejen. Den anden halvdel bøjes over og dejen som nu er dobbelt, foldes sammen i tre lag. Dejen rulles atter ud, foldes sammen til tre lag, vender den 1/2 omgang og lader den hvile på et ikke for koldt eller varmt sted. Så rulles dejen atter ud til spækkebrætstørrelse, ca. 30 cm lang og ca. 20 cm bred. Fold igen dejen sammen i tre lag, hviler lidt og vendes 1/2 omgang, rulles ud igen. Gentag i alt 4 gange og stilles igen koldt i 20 minutter. En sidste gang rulles dejen ud, foldes sammen i tre dele, vendes 1/2 omgang, rulles ud igen og er nu parat til at skære ud til forskellige wienerbrød. Dejen må ikke rulles for tyndt ud. Den skal være ca. 1 cm tyk.

Til spandauere skæres dejen ud i firkanter og på midten lægges 1 tsk. kagecreme eller en klat hindbærsyltetøj. Dejens fire hjørner bøjes sammen ned i fyldet. Man skal kunne skimte fyldet.
Læg kagerne på en smurt plade og lad dem hæve på et lunt sted i 3/4 time. Så smøres de med sammenpisket æg og drysses med mandelflager.

Bager i ovnen ved 250 grader i 10-12 minutter. Køler af og dekoreres med streger af hvid glasur.

Spise med Mormor

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.