tirsdag

SMØRLAPPER

Nogen husker nok de aflange, ovale "brunsvigere" med smør og farin i en lang fordybning af brødene og vil jo nok kalde dem brunsvigere. Tidligere så man dem jævnligt i bagerbutikkerne. I dag er de sjældne.

Konditor Ejner Ringgaard afslører navnet på disse skønne "brunsvigere", der er lavet af en gammeldags almindelig bløddej og fyldt med smør og farin. - SMØRLAPPER -.

Hvis det er for meget at bage af 1 kg mel . . . . . så halver opskriften.

Det er af afgørende betydning, at melet har stuetemperatur. Mælken skal have samme temperatur, må aldrig overstige 40 grader, da gæren så ødelægges.

Opskrift : Ejner Ringgaard 1948


SMØRLAPPER

bløddej

1/2 liter mælk
100 g gær
100 g melis
100 g fedtstof
15 g salt
3 æg
ca. 1 kg flormel (hvedemel)

Mælken lunes lidt, så temperaturen stemmer med melets temperatur. Opløs gæren og bland blødgjort fedtstof, melis, salt, æg og mel i. Lad dejen tage så meget mel, der er nødvendig for en blank og smidig dej. Sæt den overdækket et lunt sted til hævning (3/4 - 1 time).

Del dejen i små stykker og form boller af dem. Lad dem ligge lidt på bordet til de ikke mere er så faste. Rul dem så til aflange boller og læg dem på en smurt plade (bagepapir). Når de er hævet lidt, trykker man med en finger en fordybning i midten på langs og i denne fordybning smøres følgende :

100 g smør og 100 g farin. Smørret smeltes en lille smule og røres op med farinen.

Når smørlapperne er hævet tilstrækkeligt til at gå i ovnen, overdrysses de til slut med mørk farin.
Bages i ovnen ved 200 - 225 grader til de har taget kulør.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.