fredag

FRAGILITÉ

Alene navnet på disse fragilités får os til at tænke fransk, men fragilité er altså pæredansk, opfundet af den danske konditor Johannes Steen på Amagertorv omkring 1910. Det franskklingende navn tilskrives perioden, hvor alt fransk var fint og fornemt.

Madhistorikeren Bi Skaarup samlede i 1990erne, bl.a. 21 dansk opfundne kager, der alle har været produceret og spist her i landet i mindst 3 generationer. Heriblandt altså fragilité kagen, der af Bi Skaarup beskrives således : Fragilité er en kvadratisk tørkage, bestående af tynde lag af makronmasse med fyld af moccasmørcreme. Oversiden er drysset med florsukker.

Kilde : Bi Skaarup

Opskriften her er af Kirsten Hüttemeier og fra 1952. Der bliver ca. 14 sammenlagte kager af portionen.
 

FRAGILITÉ

75 g smuttede mandler
150 g florsukker
3 æggehvider
1 spsk. hvedemel

fyld

75 g blødt smør
50 g florsukker
1 æggeblomme
2 - 3 spsk. stærk kaffe

pynt

sigtet florsukker
evt. cocktailbær

Mandlerne smuttes og males gennem mandelkværnen og blandes derefter op med det sigtede florsukker. Hviderne piskes til meget hårdt skum og heri kommes mandlerne og sukkeret, der skal være blandet godt sammen med melet.
Dejen smøres ud på en velsmurt, melet plade og bages ved jævn, god varme, ( 200 grader ) i 12 - 14 minutter. Såsnart kagen er er hævet op og er blevet gylden, tages pladen ud og kagen afsvales kun lidt, inden den skæres ud i mindre firkanter, der senere lægges sammen to og to med moccasmørcremen.

Til moccasmørcreme røres blødt smør, sukker og æggeblomme godt og kaffen tilsættes lidt efter lidt.

Kagerne overdrysses med sigtet florsukker, når de er lagt sammen.

Spise med Mormor

Til grisens ære

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.