lørdag

TERNINGEKAGE

Carla Meyers terningekage er både velsmagende og præsentabel på ethvert kaffebord. Der må dog ydes en indsats, idet kagen kræver noget arbejde og en del akkuratesse.

Denne flotte skærekage vil kunne imponere de fleste, så det er med at komme til sagen, næste gang der er brug for noget anderledes, gammeldags og meget spændende på kaffebordet.

Terningekage består i store træk af to kager, bestående af en lys sandkage og en mørk chokoladekage, skåret i bjælker, lagt sammen på alle sider og udenpå med smørcreme og til sidst rullet i fintstødt nougat. Det er en større kreation, men så høster man også på anerkendelse.

Vær opmærksom på at lave dejen til chokoladekagen først, da der går tid med at afkøle det halve af mælken i denne kage.
Det er vigtigt, at kagerne bages i to helt ens forme, af hensyn til kagens færdige resultat. Udskåret ligner kagen et dambræt.

Opskriften er af Carla Meyer og fra 1936
 


TERNINGEKAGE

kagedej til de 2 kager (dejen deles i to, en hvid og en brun kage)

150 g mgr.
125 g sukker
2 æg (hviderne piskes)
250 g mel
1 tsk. bagepulver
1/2 dl mælk

(Til chokoladekagen skal bruges 50 g chokolade, 15 g kakao og 1 tsk. vaniliesukker)

Mgr., der skal være blød som mayonnaise røres hvidt og salveagtigt med sukkeret. Æggeblommer og halvdelen af mælken tilsættes og der røres godt. Tilsæt Melet, iblandet bagepulver og herefter de stiftpiskede æggehvider.

Den ene halvdel af dejen tilsættes 50 g chokolade, 15 g kakao med 1 tsk. vaniliesukker, udkogt i det halve af mælken, der afkøles, før den røres i dejen.

Smør to ens forme og hæld de to slags deje i hver sin form.

Bages i ovnen ved jævn varme (180 grader) ca. 1 time.

Afkøl kagerne. Herefter skæres hver kage ud i 4 ens store, firkantede stænger. Disse sammenlægges ved hjælp af smørcreme, idet brun stang lægges på gul til den ene side og gul stang på brun til den anden side. Alle fire stænger trykkes tæt sammen og dækkes med et tyndt lag smørcreme på alle udvendige sider.
Hele kagen vendes i den fintstødte nougat.

smørcreme

150 g blødt smør
150 g flormelis
kernerne af 1/2 stang vanilie eller vaniliesukker
1 æggeblomme

Smør og flormelis røres til salve, krydres og tilsættes æggeblommen.

nougat

200 g sukker
100 g mandler eller nødder (finthakkede)

Smelt sukkeret på en hed pande til karamel, tilsæt de finthakkede mandler eller nødder. Varm massen op over jævn ild til det er en skummende masse. Tag panden af varmen, bred massen ud på en smurt bageplade (med bagepapir) og lad den blive helt kold og stiv. Knus karamellen.

Dæk nu et smukt, gammeldags kaffebord, sæt den smukke terningekage på et fad, skænk kaffe i kopperne og nyd hinandens selskab hertil.

Spise med mormor

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.