mandag

MEDALJER

En gammelkendt og elsket flødekage som medaljen er egentlig nem at have med at gøre. Den er gjort af mørdej og bundene kan som sådan bages og gemmes i kagekasse til medaljerne skal på bordet. Det er så blot at tage det antal bunde op, der skal bruges, lægge dem sammen to og to, pynte dem og tilsidst sætte medaljerne på et smukt kagefad.

Gamle ópskrifter på medaljer er egentligt rimelig ens, så her er valgt en opskrift af Kirsten Hüttemeier fra 1952. Hüttemeier havde evne for, at forklare datidens husmødre, præcis hvordan tingene skulle gribes an og det i et let forståeligt sprog. Hendes forgængere, i første halvdel af 1900 tallet, havde en anderledes, tidstypisk måde at udtrykke sig på. Det gjorde det ikke altid nemmere at forstå. Tillige var gamle måleenheder stadig at finde i opskrifterne.

Start med at lave en mørdej nogle timer eller dagen forinden. Mørdej må, for at være medgørlig, ligge koldt, ihvert fald nogle timer.
 

MEDALJER

mørdej

250 g mel
85 g florsukker eller melis
200 g smør eller mgr.
1 æggeblomme

creme

2 æggeblommer
2 spsk. sukker
kornene af 1/2 stang vanilie
3 top skefulde mel
2 1/2 - 3 dl mælk eller fløde


glasur

150 g florsukker
2 spsk. kogende vand

pynt

rød gelé

Til mørdejen sigtes melet med sukkeret, smørret eller mgr. hakket ud heri og dejen samles hurtigt med æggeblommen. Dejen lægges koldt, gerne til næste dag.
Dejen rulles ud i en tykkelse af et par milimeter og udstikkes til medaljer, evt. med et glas.
Kagerne sættes på en smurt plade og bages gyldne i ovnen ved svag varme, ca. 175 grader i 8 minutter. Lad medaljerne køle af på bageristen og læg dem i en kagekasse, hvis de skal bruges senere.

Kog en tyk creme til at lægge imellem kagerne : Pisk æggeblommerne med sukker og vanilie, tilsæt melet samtidig med fløden. Pisk det hele godt sammen og bring cremen i kog. Sval cremen af til den er helt kold og tilsæt den evt. lidt flødeskum.

Til glasuren røres vand og flormelis sammen.

Læg kagerne sammen. Start med at smøre den øverste del af kagen med glasur. Lad glasuren størkne helt og sæt så en lille firkant af rød gelé midi i glasuren.
Cremen lægges i et tykt lag på underdelen og overdelen lægges på. Kagerne anbringes på et smukt kagefad.

Sæt fadet på bordet og skænk en rigtig god kop kaffe i kopperne. Husk kagegaflen.

Spise med Mormor

Noget om Mad

Til grisens ære

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.