torsdag

PARISERBOLLER

Pariserboller hørte med til repertoiret i syttende udgave af Lærebog i huslig økonomi fra 1956, som sidst i 50erne knyttede sig til skoleelever og deres skolekøkken.

Selv har jeg haft den oplevelse, sammen med de andre piger, at følge undervisningen i husholdning med brug af opskrifter fra denne lærebog, dengang sidst i 50erne og frem.

Lærebogen skulle bl.a. lære os piger at bage, men først måtte vi kende bagereglerne som følger :

Efterse og smøre plade eller form
Tag alle redskaber frem
Vej og mål alt, hvad der skal bruges
Tilbered dejen
Sæt bagværket i ovnen (tilpas varm) og tilse bagningen
Afkøl det færdige bagværk på rist. Småkager lægges hver for sig - ikke over hverandre.
Kageformen lægges et par minutter på hver side, inden kagen tages ud.
Brød og kager opbevares bedst i blikkasser. Hårde og bløde kager eller hårdt og blødt brød, dog ikke i samme kasse. De bløde vil afgive fugtighed til tørre.
 

PARISERBOLLER

250 g mel
3 tsk. bagepulver
40 g mgr.
40 g melis
3 spsk. mælk
1 æg
mandler eller sukat
melis

Sigt mel og bagepulver og gnid mgr. heri. Tilsæt salt og sukker og rør mælken i til sidst. Strø mel på et bord eller bræt og ælt dejen med håndfladerne, indtil den er sammenhængende og blank.
Tril dejen ud i en temmelig tyk pølse og skær den i ca. 12 stykker. Form stykkerne til boller, smør dem med mælk og sukker eller æg og pynt med de groftskårne mandler eller nøddekerner og melis. Sukat kan også bruges.
Bollerne bages i en god varm ovn ca. 20 minutter, indtil de er lysebrune.

Bør spises samme dag, de er bagt.

Spise med Mormor

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.