fredag

FRANSK KIRSEBÆRKAGE

Til denne helt vidunderlige gammeldags franske kirsebærkage anvendes friske eller syltede kirsebær.

Det er en forholdsvis hurtig kage at bage. Den egner sig fortrinlig til en glad kop kaffe, ligesom den er fin til dessert.
Serveres lun med koldt flødeskum eller creme fraiche.

Opskrift : Ellis Tardini


FRANSK KIRSEBÆRKAGE

375 g kirsebær (friske eller syltede)
1 spsk. sukker
3 spsk. mel
2 æg
1 1/4 dl mælk
65 g sukker
1 spsk. vaniljesukker

Vask kirsebærrene og fjern stenene.

Til dejen kommes melet i en skål. Æggene tilsættes sammen med mælk, sukker og vaniljesukker. Rør dejen sammen.

Smør et ovnfast fad, læg kirsebærrene i bunden af fadet, fordel dejen over og drys med sukker.
Kagen bages i ovnen ved 200 grader i ca. 35 minutter.

Servér fransk kirsebærkagen lunken med koldt flødeskum eller creme fraiche.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

torsdag

SLIKPINDEKAGER

Slikpindekager, runde kager af kagedej, tilsat chokoladestykker, pyntet med glasur og geléstriber over. I kagerne er sat små pinde, så det ligner slikkepinde.

Velegnet til en børnefødselsdag eller anden komsammen for børn.

Opskrift : Ellen Holme 1962


SLIKKEPINDEKAGER

80 g margarine
85 g sukker
2 æg
50 g chokolade
120 g mel
2 tsk. bagepulver
3/4 dl mælk

pynt

glasur af flormelis og vand
pebermynteessens
rød tubegelé
blomsterpinde

Margarinen blødgøres og piskes skummende med sukker og æggeblommer. Hviderne piskes stive og chokoladen høvles groft. Mel, bagepulver, mælk og chokolade røres i dejen og hviderne vendes i med let hånd.
Dejen fyldes i en velsmurt papirsform som til roulade og bages i ovnen ved 170 grader i 15-20 minutter. Stik runde kager ud med et glas og glaser dem med hvid glasur, tilsæt pebermynteessens. Når glasuren er tør, sprøjtes geléstriber over.
Blomsterpinde skæres i længde som slikkepinde og stikkes i kagerne.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

onsdag

GAMMELDAGS FASTELAVNSBOLLER MED APPELSINCREME

Gammeldags fastelavnsboller, fyldt med lækker appelsincreme og smukt pyntet med glasur er noget for alle lækkermunde her i den kommende fastelavnstid.

Hjemmebagte boller, kaffe og hygge vil vi alle sammen gerne være med til. Vælg en dag, hvor der er overskud til bagning. Det er i sig selv et vældig hyggeligt arbejde, at dekorere de nybagte boller, der bages efter Amos gamle opskrift på fastelavnsboller med fyld.

Dejen er en almindelig blød gærdej, ikke wienerbrødsdej.

Der bliver 24 stk. af portionen.

Opskrift : Amo


GAMMELDAGS FASTELAVNSBOLLER MED APPELSINCREME

dej

500 g hvedemel
200 g smør eller margarine
50 g sukker
50 g gær
2 dl mælk
2 æg
1 tsk. salt
1/2 tsk. kardemomme

pensling

sammenpisket æg

kogt appelsincreme

2 dl mælk
1 tsk. vanilje
3 æggeblommer
25 g sukker
1 tsk. mel

Æggeblommerne røres med vaniljesukker, sukker og mel. Mælken bringes i kog, den kogende mælk hældes i æggemassen under omrøring. Hæld cremen tilbage i gryden og varm den igennem til cremen bliver tyk. Lad cremen køle helt af. Smag cremen af med revet appelsinskal og lidt appelsinsaft.

Lun mælken til 37 grader og opløs gæren heri. Ælt mel og de øvrige ingredienser i til en ensartet dej. Lad dejen hæve, lunt tildækket til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Dejen deles i tre lige store dele. Form dem til kugler og lad dem hvile 2-3 minutter. Rul hver kugle ud til en dejpølse i ca. 24 cm længde. Del hver i 8 stykker og form dem til boller.

Lukkede boller : Tryk eller rul hver bolle ud til en firkant. Kom fyld på midten og luk bollen ved at samle de fire hjørner på midten. Læg samlingen nederst. Sæt bollerne på en smurt bageplade (bagepapir) med samlingen nederst.

Åbnede boller : Tryk en fordybning midt i bollerne og kom fyld i.

Bages i forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 15 minutter. Køl bollerne helt af inden de pyntes med glasur og fyldes med appelsincremen.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

tirsdag

NEM SAVARIN

En nem savarin er bagt uden gær, men med bagepulver i stedet for. Det sparer arbejdstid. Her er anvendt halvt hvedemel og halvt kartoffelmel.

Kagen er dryppet med saft, vin eller likør og pyntet med friske eller henkogte frugter. I midten flødeskum chantilly, flødeskum smagt til med lidt sukker og vanilje.

FORSLAG TIL LAGE OG PYNT :

Ananas-savarin dryppes med sukkerlage, ananassaft og hvidvin eller hvid likør og pyntes med ananasringe.

Fersken-savarin dryppes med ferskensaft og pyntes med halve ferskner.

Abrikos-savarin dryppes med citronsaft og hvidvin, overtrækkes med abrikospuré og pyntes i kanten med udblødte abrikoser.

Kilde : Tørsleffs Den gule Dessertbog


NEM SAVARIN

dej

2 æg
75 g melis
50 g hvedemel
50 g kartoffelmel
2 tsk. bagepulver
75 g smeltet margarine

lage til drypning

1 1/2 dl vand
100 g melis
1 1/2 dl saft
1/2 dl vin eller likør

pynt

250 g friske eller henkogte frugter
1 1/2 dl piskefløde
1 spsk. melis
2 tsk. vanilje

Æg og sukker piskes tykt og fyldigt. Hvedemel, kartoffelmel og bagepulver sigtes sammen og rystes i æggesnapsen. med piskeriset. Smeltet, men afkølet margarine blandes i til sidst.
Dejen fyldes i en smørsmurt, raspdrysset randform og bages i ovnen ved 200 grader i 30 minutter.
Randen vendes ud på et fad.

Vand og sukker gives et opkog. Saft, vin eller likør hældes i. Kagen overhældes med lagen og stilles over en gryde med spilkogende vand 20-30 minutter til den hæver sig og bliver let og porøs.

Kagen, der skal være helt kold, serveres med flødeskum chantilly i midten. Rundt om kagen arrangeres friske eller henkogte frugter.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

mandag

LILLEBRORS FRUGTTÆRTE

Nem tærte er denne enkle tærte med smag af citron og flødeskum samt blandede frugter, som Kirsten Hüttemeier lancerede den i 1958.

Frugterne, der skæres i mindre stykker og koges, skal være helt kolde før de anvendes. Frugtsalat og anden frugt fra dåse kan også bruges, men frugterne skal være dryppet helt af ellers løber saften ud i fløden.


LILLEBRORS FRUGTTÆRTE

1 helt æg
1 æggeblomme
75 g sukker
revet skal af 1 citron
40 g mel
1/2 strøget tsk. bagepulver
1 dl piskefløde
blandede frugter til frugtsalat

Det hele æg og æggeblommen piskes til en tyk æggesnaps med sukkeret. Citronskal, mel og bagepulver vendes forsigtigt i dejen.
En lagkagebund smøres og drysses med rasp. Heri hældes dejen.

Bages i ovnen ved 200 grader i 12-14 minutter. Når kagen er helt kold, oversmøres den med flødeskum og heri lægges kogte frugter, der er skåret i mindre stykker.

Byd børn og voksne af den dejlige kage samt en god kop kaffe til.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

søndag

FASTELAVNSKATTE

Gammeldags fastelavnskatte til børnene, når det om et par uger er fastelavn. Om de skal slå katten af tønden fastelavnssøndag eller ud at rende fastelavn om mandagen, udklædte og forventningsfulde, -fastelavnskager må der til.

Til de skønne gammeldags fastelavnskager, der forestiller et kattehoved med øjne, ører og mund, anvendes rosiner til øjne, cocktailbær som mund og glasur, formet til knurhår. Til pynt på kattene, rød og grøn gelé.

Det er en bagepulverdej, som ikke kræver hævning. Kagerne bør spises samme dag, de er bagt.

Kilde : Tørsleffs Den Blå Bagebog, der udkom første gang 1932.


FASTELAVNSKATTE

250 g mel
3 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
50 g margarine
1/2 sammenpisket æg
1 1/2 dl fløde

pynt

glasur
rød og grøn gelé

pensling

sammenpisket æg

Til dejen sigtes mel og bagepulver sammen. Salt og sukker tilsættes. Margarinen hakkes i og fløden piskes sammen og æltes i. Ælt dejen til en fin blank dej.

Rul dejen ud på et melstrøet bord i 1/2 cm tykkelse og stik runde kager ud med et glas. Form kagerne til kattehoveder ved at trække kagegen aflang og form med fingrene to ører foroven og forneden en lille spids hage.
Kattehovederne sættes på smurt plader (bagepapir) og pensles med sammenpisket æg.
To rosiner stikkes i som øjne og en strimmel røde cocktailbær sættes fast som mund.

Bages i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 12 minutter.

Af udsprøjtet glasur trækkes knurhår om munden. Kattene pyntes med grøn og rød gelé.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

lørdag

MORITZKAGE

Moritzkage, den rene dessert, bestående af æblemos med mandler og vanilje, dej og fløde, arrangeret i et ildfast fad.

Franskbrød lader sig nemmest rive, når det er daggammelt.

Moritzkage serveres afkølet i fadet med kold flødeskum til. En henrivende og velsmagende
dessertkage fra 60erne.

Opskrift : Richardt Oest Larsen 1966


MORITZKAGE

æblemos

3/4 kg æbler
1-2 dl vand
sukker efter smag og behag
50 g søde mandler
5 g bitre mandler (kan udelades)
vanilje

dej

65 g margarine
65 g sukker
3 æg
3 stiftpiskede æggehvider
63 g revet franskbrød
1 dl fløde

pynt

flødeskum af 1 1/4 dl piskefløde

Æblerne skrælles, skæres i skiver og koges til mos med lidt vand. Mosen blandes med sukker, de skoldede hakkede mandler og vanilje.

Margarinen og sukker røres helt hvidt og æggeblommerne tilsættes én ad gangen. Derefter blandes revet franskbrød i dejen og til sidst vendes de stiftpiskede æggehvider i dejen.

I et smurt gratinfad lægges først æblerne, derefter hældes dejen over og til sidst 1 dl fløde.

Kagen bages i ovnen ved 200 grader i ca. 1/2 time. Afkøles.

Servér moritzkage i fadet og pynt kagen med flødeskummet.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad