mandag

MADAM MANGORS KOKOSTÆRTE

Madam Mangors kokostærte, superlækker med mørdejsbund, herover et godt kokosfyld.

Tærten spises kold eller lun, evt. med flødeskum.

Opskrift : Madam Mangor



MADAM MANGORS KOKOSTÆRTE

mørdejsbund

125 g hvedemel
1/8 tsk. bagepulver
65 g smør eller margarine
35 g sukker
1/2 sammenpisket æg

fyld

125 g smør eller margarine
125 g sukker
5 æggeblommer
175 g kokosmel
1 tsk. vanilje
5 æggehvider

Mørdejen æltes sammen og rulles ud på et melstrøet bord. En smurt tærteform beklædes med dejen, der prikkes og bages ca. 10 minutter ved 200 grader i forvarmet ovn.

Fyldet røres sammen i nævnte rækkefølge og de stiftpiskede æggehvider vendes i til sidst. Fyldet fordeles på den forbagte tærtebund. Tærten bages derefter 30 minutter ved 200 grader.

Spise med mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

søndag

ÆGTESKABSKAGEN

En kage, så nem, at enhver ægtemand kan bage den. Kirsten Hüttemeiers nemme opskrift på en  sukkerbrødskage med glasur og pyntet med mandler, tager kun ca. en god halv times tid at gøre færdig.

Glasuren bliver god, smagt til med stærk kaffe.

Opskrift : Kirsten Hüttemeier 1952


ÆGTESKABSKAGEN

3 æg
3 dl sukker
3 dl mel
2 strøgne tsk. bagepulver
7 spsk. kogende vand

glasur

150 g flormelis
2 - 3 spsk. stærk kaffe eller kogende vand

mandler til pynt

Pisk de hele æg godt med sukkeret, indtil massen er en tyk æggesnaps (ca. 10 minutter). Derpå sigtes mel og bagepulver i, til sidst røres det kogende vand i. Dejen skal kun lige røres sammen.

Fyld straks dejen i en form, der er smurt godt og drysset med rasp.

Bages i ovnen ved 175 grader i  ca. 35 minutter.

Kagen vendes forsigtigt ud af formen, køles af og overtrækkes med glasur og pyntes med ristede mandler.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

lørdag

KAROLINEKRANSEN

Lynhurtig krans, drysset med sukker og kanel til kaffen. Karolinekransen er bagt med Bagepulver og behøver ikke hævning.

Det giver en dejlig smag med puddersukker i dejen. Remoncen røres af blødt smør og mørk puddersukker og tilsættes kanel og rosiner.

Kagen bør spises samme dag, den er bagt. Bagepulverbrød er ikke meget værd næste dag.

Opskrift : Kirsten Hüttemeier 1952



KAROLINEKRANSEN

dej

250 g mel
3 strøgne tsk. bagepulver
4 spsk. lyst puddersukker
125 g smør eller margarine
1 æg
1 æggeblomme
1 dl fløde

fyld

40 g smør
4 spsk. mørkt puddersukker
3 tsk. kanel
3 spsk. små rosiner

Melet sigtes med bagepulver, smørret ellermargarinen hakkes ud heri. Æg, sukker og æggeblomme tilsættes og dejen æltes sammen med den kolde fløde.

Dejen rulles ud til en aflang plade og herpå smøres fyldes. Rul dejen sammen på lange led og kom dejen i en velsmurt randform, der er drysset med rasp. Kransen smøres og drysses med kanel og sukker.

Bages i ovnen ved rask varme, 225 grader i ca. 25 minutter.



fredag

CITRONSNITTER

Lækre citronsnitter af bradepandekage, lagt sammen med citroncreme og overtrukket med citronglasur. Snitterne pyntes med citronskal.

Der bliver ca.18stk. snitter af portionen.


CITRONSNITTER

dej

150 g smør eller margarine
150 g sukker
2 æg
185 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljepuver

citroncreme

2 1/2 dl kagecreme, smagt til med revet citron

pynt

citronglasur af flormelis og citronsaft

En rørt dej laves af blødt smør og sukkeret drysses i. Æggene røres i. Mel, sigtet med bagepulver og vaniljepulver, tilsættes.

Dejen smøres ud i en smurt bradepande 38 x 24 cm.

Sættes i en forvarmet ovn ved 225 grader og bages i ca. 8 minutter. Vendes ud på sukkerstrøet papir, afkøles, deles midt igennem og lægges sammen med creme. Kagen overtrækkes med glasur og deles i snitter på 8 x 3 cm og pyntes med citronskal.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

torsdag

CANDY APPLEPIE

Candy applepie med æbler og farin er skøn, serveret varm, næsten fra ovnen med stivpisket flødeskum til.

Dejen er en slags smuldredej, så kagen er hurtig at gå til.

Utallige er de opskrifter på æblekage, der er kommet gennem årene og hvor er de pragtfulde mange af dem. Prøv denne amerikanske æblekage, den er både nem og god.

Opskrift til 4 personer

Kilde : Gyldendals Store Kogebog



CANDY APPLEPIE

2 store æbler
90 g stødt melis
200 g mørkt farin
100 g mel
110 g smør
1 1/2 dl piskefløde

Skræl æblerne og skær dem i tynde skiver. Smør en lav bageform og læg et tykt lag æbler i bunden. Drys med stødt melis. Læg et nyt lag æbler over og dæk det med brunt farin.
Gnid smør og mel sammen til en grynet masse. Hæld denne over pien.

Sæt formen i ovnen og bag pien i ca. 1 time ved 200 grader.

Candy applepie serveres varm med koldt flødeskum til. God til en kop kaffe og god som dessert.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

onsdag

KÆRLIGHEDS TÆRTE

Forrygende lækre, gammeldags mørdejstærter med fyld af vaniljecreme, syltede hindbær og flødeskum, smagt til med vanilje.

Skønne at byde på til eftermiddagskaffen en søndag eller når der komme fremmede til en tår kaffe.

Mørdejsbundene kan bages og gemmes i kagekassen, til de skal anvendes.

Opskrift : Tørsleffs Den gule Dessertbog



KÆRLIGHEDS TÆRTE

mørdej

250 g hvedemel
185 g smør
65 g melis
2 æggeblommer
1/2 dl fløde
1 spsk. rom

vaniljecreme

1/4 liter fløde
2 æggeblommer
2 spsk. melis
1 spsk. vanilje cremepulver

hindbærsyltetøj

pynt

flødeskum af 2 dl piskefløde
1 tsk. vanilje

Koldt smør hakkes fint i melet. Sukker, æggeblommer, fløde og rom røres sammen og æltes i.
Dejen rulles ud i 6 tynde mørdejsbunde, der prikkes og bages i i forvarmet ovn ved 185 grader i 10 minutter.

Mørdejsbundene afkøles på en rist og kan nu gemmes i kagekasse eller monteres med creme, syltetøj og flødeskum.

Til cremen røres fløde æggeblommer, sukker og cremepulver sammen og gives et opkog. Afkøl cremen helt.

Mørdejsbundene lægges sammen kort tid før serveringen, skiftevis med creme og syltetøj. Kagerne dækkes med et lag flødeskum, smagt til med vanilje.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

tirsdag

FRUGTTÆRTE MED MARENGSLÅG en løs lagkagebund.

Skøn tærte med fyld af henkogte frugter eller en frugtmos, belagt med marengsdej, er særdeles velegnet som dessertkage efter en god middag. - Eller en forrygende mundfuld til en rigtig god kop kaffe.

Det er vigtigt, når der piskes marengs, at der ikke følger det mindste æggeblomme med hviden og at skål og piskefløde er fuldstændig fedtfrie.

Tærten spises varm eller kold efter behag med flødeskum til.

Opskrift : Tørsleffs Den Gule Dessertbog



FRUGTTÆRTE MED MARENGSLÅG

tærtebund

125 g hvedemel
1/8 tsk. bagepulver
75 g margarine
3 spsk. melis
1/2 sammenpisket æg

fyld

frugtmos eller frugtkompot eller henkogte frugter

marengs

1 æggehvide
1 knsp. bagepulver
50 g melis
1 tsk. vanilje

Mel og bagepulver sigtes. Margarinen hakkes i med en kniv. Æg og sukker piskes sammen. Dejen æltes sammen. Den kan lægges koldt til den stivner. Rul dejen ud på en løs lagkagebund. Den overskyende dej skæres af og trilles med lidt ekstra mel til en pølse, der anbringes i kanten af kagen. Pølsen rettes op med to melstrøede fingre.

Tærtebunden prikkes og bages i ovnen ved 225 grader i 20 minutter. Frugtmos eller henkogt frugt lægges på kagen.

Til marengs piskes æggehviden stiv med bagepulveret. Halvdelen af sukkeret drysses i, medens der piskes. Resten af sukkeret blandes med vanilje og vendes i med let hånd. Marengsdejen trækkes over frugten.
Kagen bages atter i 15 minutter ved 175 grader.

Frugttærte med marengslåg spises kold eller varm med flødeskum skum.

Spise med Mormor

Noget om Mad

Mormors Juleopskrifter