Julesmåkager er uundgåelige, traditionelle og/eller nye tiltag.
Til julen hører jo altså klejner, allerede her passerer gode gamle julefilm, som "Jul i Købmandsgården" og "Nøddebo Præstegård", revue.
Mangfoldige klejneopskrifter fra helt gammel og nyere tid står til rådighed. Her er valgt en gammel opskrift fra Tørsleffs Den Blå Bagebog, bedstemors klejner. Der bliver ca. 250 stk. af portionen.
Foto : Sydsjællands Museum
BEDSTEMORS KLEJNER
dej
3 hele æg
250 g smeltet smør
250 g sukker
3 spsk. piskefløde
revet skal af 1 citron
1/2 dl cognac
ca. 750 g hvedemel
1/4 tsk. hjortetaksalt
Æggene røres med sukkeret til det ikke knaser mere. Smeltet, afkølet smør røres i. Fløde, citronskal og cognac tilsættes. Halvdelen af melet sigtes sammen med hjortetaksaltet og røres i lidt efter lidt. Derefter tilsættes yderligere mel til dejen er blank og fast. Den stilles koldt, udrulles på melstrøet bord og skæres med klejnesporen i 5 cm brede strimler. Strimlerne skæres igen i spidse firkanter, der ridses i midten og vrides til klejner.
Klejnerne sættes på fade og står koldt. Olien eller palminen varmes i en tykbundet gryde til 180 grader. Det skal syde om en tændstik. Klejnerne koges hurtigt heri, 3-4 stykker ad gangen, tages op og lægges på fedtsugende papir. Når de er helt kolde, lægges de i kagedåser.
Spise med Mormor
Noget om Mad
Mormors Juleopskrifter
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.