Der er små halvanden måned til fastelavn og planlægger vi visitter på det tidspunkt, er et norsk fastelavnsbrød en smuk værtindegave at medbringe.
Det kan se lidt kaotisk ud, når smørret skal ind i dejen. Brug en kniv første gang til at skære det ind med og lad så dejen stå koldt, medens den hviler, så ordner det sig. Brug ikke for meget ekstra mel.
Det er en fin gammel opskrift fra 1946, som den norske husholdningslærerinde Henriette Schønberg Erken præsenterede den dengang i 1946.
NORSK FASTELAVNSBRØD
250 g hvedemel
20 g smør
25 g sukker
1 1/2 dl mælk
25 g gær
smør
mandelmasse
75 g skoldede, smuttede mandler
75 g flormelis
1 tsk. æggehvide
Til mandelmassen skoldes og smuttes mandlerne, der males og stødes med sukkeret og æggehviden.
Til dejen sigtes melet og irøres gæren, som er opløst i den lunkne mælk og tilsat det smeltede smør. Dejen æltes grundigt sammen til en blank dej. Vejes og rulles tykt ud.
Til 1/2 kg dej tages 120 g smør. Dette lægges i små stykker på dejen, som foldes sammen. Rulles ud og hviler i 20 minutter. Gentag dette 2 gange. Dejen rulles nu tyndt ud til omtrent 40 cm's længde og 15 cm's bredde. Skæres i 3 længder på langs, hver del belægges med mandelmasse. Dejen foldes sammen om mandelmassen og de 3 længder flettes løst sammen.
Læg det flettede brød på en smurt plade (bagepapir), det det hæve i 20 minutter, pensl med sammenpisket æg, strø med sukker og skoldede, fintskårne mandler.
Bages i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter.
Spise med Mormor
Mormors Juleopskrifter
Noget om mad
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.